הפניצילין היהודי!
זהו כינויו של מרק עוף צח אמיתי ללא אבקות למיניהן שכל אמא פולניה הייתה מכינה לילדיה כשהיו חולים על מנת להבריא אותם.
לא יודעת עד כמה זה פסיכולוגי, אבל עד היום כשאני מצוננת, אני מכינה לעצמי מרק עוף וישר אני מרגישה יותר טוב כשאני שותה אותו.
בכל מקרה, השימוש העיקרי שלו הוא בוודאי שלא תרופה.
אלא זהו מרק נהדר בפני עצמו ובסיס מצוין לכל תבשיל.
אפשר להקפיא בכמויות קטנות ולהוסיף לכל תבשיל בכל מקום שיש צורך להוסיף מים. במקום המים, מוסיפים מרק עוף אמיתי והתבשיל יצא לכם הרבה יותר טעים מהמקורי. מאורז ועד קוסקוס וכולל בסיס למרקים אחרים.
המתכון הוא כמובן של אמא שלי, עם שינויים מאד קלים שלי שיפורטו בהמשך.
אפשר לשתות אותו פשוט מכוס, אפשר לאכול ולהוסיף איטריות, שקדי מרק, קרוטונים, מצה או קניידלעך ואפשר כמו שכבר כתבתי להשתמש כבסיס לתבשילים אחרים.
(אני הכי אוהבת את האפשרות הראשונה).
אם תהיתם מה עושים אחר כך עם כל הירק הלא כל כך אכיל והעוף המכובס, אז ככה:
את הגזר והבצל אהוב שלי ממש אוהב, אז הוא מחסל אותם (אני הייתי זורקת).
את השורשים זורקים.
ואת העוף המכובס, האמת אני אוהבת אותו ככה, אבל אם אתם לא מתים על הרעיון, תשימו עליו קצת תבלינים (אפילו רק גריל עוף) ותכניסו לתנור בחום גבוה לחצי שעה.. יצא לכם עוף קריספי מבחוץ ורך ומוכן מבפנים.
מרק/ ציר עוף
אפשר להשתמש בכל חלק של עוף שאתם אוהבים. אני הכי אוהבת כרעיים, ולכן מכינה לרב רק מכרעיים. אפשר גם להשתמש בשאריות של עוף שלם שפירקתם (גרונות, עצמות חזה וכדומה, לא עור ודברים מגעילים אחרים).
חשוב שיהיו כמה שיותר עצמות ולא להשתמש בחזה בלבד למשל ללא עצמות בכלל, אחרת למרק לא יהיה טעם.
אפשר כמובן גם עוף שלם (אם הוא נכנס לכם לסיר, אם לא אפשר לפרק ולשים את כולו בסיר).
שימו לב שבבישול, בניגוד לאפיה, אין צורך לדייק בכמויות, אם הסיר שלכם מכיל רק 2.5 ליטר מים ולא 3, זה בסדר... ואם יצא לכם 1.5 קילו עוף ולא 1, זה גם בסדר... העיקר הרעיון...
לגבי השורשים, לרב, 1 מכל אחד מספיק די והותר. לפעמים יש עונות שהם ממש קטנים, אז אפשר לשים 2. רק פעם אחת עד היום נתקלתי בשורש סלרי ענק ששמתי רק חצי ממנו.
ולבסוף, אמא שלי מוסיפה גם ירק (פטרויזליה ושמיר) כצרור קשור ביחד 5 דקות לפני סוף הבישול ובתום הבישול מוציאה אותם. אני לא נוהגת לעשות זאת מסיבות שונות (בד"כ אין בבית או גם אם יש, כל כך הרבה טרחה בשביל 5 דקות? אז אני מוותרת), אבל זה בהחלט מוסיף לטעם.
מרכיבים:
- עוף טרי - כ1 קילוגרם, ראו הערות לעיל
- בצל - 1 שלם, מקולף
- גזר - 1 בינוני שלם או חתוך לחתיכות גדולות
- שורש סלרי - 1 שלם, מקולף
- שורש פטרוזיליה - 1 שלם, מקולף
- מלח - לפי הטעם (בעקרון 1 כפית שטוחה לכל ליטר מים)
- מים - כ3 ליטר, עד למילוי הסיר.
אופן ההכנה
- שוטפים היטב את העוף ומניחים בסיר גדול
- מכסים את העוף במים רותחים (לא חייבים רותחים, אבל מזרז את התהליך) ומוסיפים מלח (1 כפית שטוחה לכל ליטר מים).
- מרתיחים ומבשלים כ 20 דקות.
- שופכים את המים, שוטפים היטב את העוף במים קרים ומנקים אותו היטב (ושוטפים גם את הסיר).
- מחזירים את העוף לסיר, מוסיפים את הבצל, הגזר והשורשים
- מוסיפים מים רותחים עד למילוי הסיר ומלח לפי הטעם.
- מרתיחים, מכסים חלקית את הסיר, מורידים את האש לאש בינונית ומבשלים כשעה (ככל שמבשלים יותר, ככה זה יותר טעים, אבל שעה זה מספיק ביותר).
בתאבון!