בצק שמרים זה בדרך כלל משהו שמאד מפחיד לבשלנים מתחילים…
אני מודה שגם אני פחדתי ממנו תקופה ארוכה…
עד שפשוט הכנתי, וראית שהשד לא כזה נורא…
ישנם מספר כללים שחשוב להקפיד עליהם על מנת שהבצק יתפח כמו שצריך:
- בצק שמרים דורש זמן וסבלנות, אם אין לכם אחד מהם, תעברו למתכון אחר
- שמרים חברים טובים של סוכר, הקפידו לשים אותם יחד
- שמרים לא אוהבים מלח, הקפידו לשים אותם לחוד
- בצק שמרים יש ללוש לפחות 15 דקות, על מנת שהגלוטן ישתחרר כמו שצריך
- תפיחה טובה מתבצעת במקום חמים יחסית אבל התפיחה הכי טובה תהיה במקרר למשך לילה. לאחר לילה במקרר, הוציאו את הבצק, תלושו מעט ותנו לו לתפוח פעם נוספת בחוץ כשעתיים.
- הקפידו לא להתפיח יתר על המידה, כי השמרים עלולים להתסיס.
- אל תוסיפו קמח יותר ממה שכתוב במתכון המקורי. זה יגרום למאפה להיות דחוס ולא אוורירי. גם אם הבצק נראה לכם לח מדי, תמשיכו ללוש כמו שהוא, ואחרי התפיחה הראשונה הוא כבר יהיה לח פחות.
ועכשיו למתכון עצמו..
המתכון הבא, הוא מתכון של סבתא שלי זכרונה לברכה.
היא הייתה מכינה את העוגות שמרים הכי טעימות בעולם, שאף אחת מהבנות והנכדות לא הצליחה לשחזר את העוגות שלה.
אבל למרות שלא הצלחנו להגיע לאותו הטעם והתפיחה המושלמת בדיוק, העוגות שמרים עם המתכון הזה יוצאות תמיד, ויוצאות מעולות!
כל מתכון שאני נתקלת בו שכולל בצק שמרים מתוק, אני מכינה אותו לפי המתכון של סבתא שלי ורק משנה את המלית ו/ או הצורה.
במתכון הזה תמצאו מספר דוגמאות למליות וצורות.. אבל אתם תרגישו חופשי לגוון במליות שאתם אוהבים.. והצורות כיד הדמיון…
עוגות שמרים
המתכון המקורי נעשה עם שמרים טבעיים. אני יותר אוהבת להשתמש בשמרים יבשים (השמרים הטבעיים הרבה יותר רגישים לזמן וחום) אבל אתם בהחלט יכולים להשתמש ביחס המרה של 1:2. כלומר שמרים טריים צריכים להיות פי 2 משמרים יבשים (ובמתכון הזה - 60 גרם שמרים טריים).
שימו לב שאחרי כל התפחה, הבצק מכפיל את עצמו. במידה ולא, יש להמתין יותר זמן...
הכי טוב להכין אותו ביום חמישי.. להתפיח פעם אחת ובפעם השניה להכניס למקרר... שישי בבוקר להוציא ואחרי כשעתיים להתחיל לעבוד איתו... ואז יש לכם עוגות שמרים מדהימות לשבת! 🙂
מרכיבים:
- שמרים יבשים - 30 גרם (כ 3 כפות)
- סוכר לבן - 200 גרם (כ 1 כוס)
- קמח רגיל - 1 קג פחות כוס, מנופה
- חלב - חצי ליטר חלב פושר
- סוכר וניל - 20 גרם (2 שקיקים)
- חלמונים - 4
- מלח - 1 כפית שטוחה
- חמאה - 200 גרם, רכה ממש אבל לא מומסת
- לקישוט וציפוי
- ביצה - 1, טרופה
- אבקת סוכר - לקישוט המאפים
- מלית סוכר וקינמון
- סוכר לבן - 3 כפות
- קינמון - 1 כפית
- חמאה - מומסת למריחת הבצק
- מלית שוקולד
- סוכר לבן - 4 כפות
- אבקת קקאו - 1 כף גדושה
- חמאה - מומסת למרית הבצק
- מלית פרג
- אבקת סוכר - 1 כוס
- פרג טחון - 200 גרם
- מים - רבע כוס
אופן ההכנה
להכנת הבצק
- מערבבים 2 כפות סוכר(מתוך הכמות הכללית) עם כל השמרים.
- מוסיפים את כל החלב ומערבבים.
- מוסיפים 4 כפות קמח ומערבבים.
- מניחים בצד לכ20 דק'. מערבבים.
- שוב מניחים בצד לכ20 דק' (בשלב הזה, זה נראה כמו קצף ובנפח לפחות כפול או אפילו משולש מהנפח הראשוני).
- עכשיו מוסיפים את כל שאר המרכיבים (לפי הסדר שבמתכון) ולשים לבצק... הוא אמור להיות טיפה לח אבל לא נדבק לידיים.. אז אם אחרי שכבר אין קמח בקערה זה עדיין נדבק לידיים, אז תוסיפו קמח.. אבל ממש קצת.. לשים כ-15 דק'.
- אחרי שהבצק מוכן, מכסים אותו במגבת ומטפיחים 3 (!) פעמים.. שעה (!)
- לשים מעט ומתפיחים עוד שעה (ניתן בשלב זה להכניס למקרר לתפיחה של לילה)
- לשים מעט ומתפיחים עוד שעה.. סך הכל 3 (!) שעות... (במידה ובשלב הקודם הבצק היה במקרר, יש להתפיח בחוץ כשעתיים).
זהו הבצק מוכן לפעולה. כעת מכינים איזה צורה שרוצים, ממלאים במה שאוהבים, מורחים בביצה טרופה ואופים ב 170 מעלות עד שהבצק משחים (הזמן תלוי בגודל והצורה).
להלן מספר דוגמאות לצורות ומליאות:
עוגת שמרים נתלשת עם סוכר וקינמון
- מחממים תנור ל 170 מעלות.
- מערבבים בצלוחית את הסוכר והקינמון
- מרדדים את הבצק (כרבע מסך הבצק) למלבן בעובי של כ 0.5 סנטימטר.
- מורחים עליו חמאה מומסת
- מפזרים את תערובת הסוכר והקינמון על הבצק
- חותכים את הבצק לפסים ברוחב של תבנית אינגליש קייק
- שמים את הפסים אחד על השני (ויוצרים מעין עוגת שכבות מהפסים)
- חותכים את הפסים לריבועים
- מסדרים את הריבועים בתבנית אינגליש קייק אחד בצמוד לשני.
- מורחים ביצה טרופה
- אופים בתנור ב 170 מעלות כ 35 דקות עד שעוגה משחימה ומוכנה.
שושנים של שוקולד
- מחממים תנור ל 170 מעלות.
- מערבבים בצלוחית את הסוכר והקקאו
- מרדדים את הבצק (כרבע מסך הבצק) למלבן בעובי של כ 0.5 סנטימטר.
- מורחים עליו חמאה מומסת
- מפזרים את תערובת הסוכר והקקאו על הבצק
- מגלגלים את הבצק (כמו לרולדה)
- חותכים את הרולדה לעיגולים בגובה של כ 2 סנטימטר ומעמידים כל עיגול בתוך שקעים של תבנית מאפינס /מיני מאפינס כשהצד החתוך כלפי מטה ומעלה.
- מורחים את השושנים בביצה טרופה
- אופים בתנור ב 170 מעלות כ 30 דקות עד שהשושנים שחומות ומוכנות.
אוזני המן מבצק שמרים
(אוזני המן הכי טעימים שיש!)
- מחממים תנור ל 170 מעלות.
- מערבבים בקערה את הסוכר, המים והפרג (רצוי לטחון את הפרג במקום ביחד עם סוכר רגיל ובכך ליצור תערובת של פרג טחון ואבקת סוכר)
- מרדדים את הבצק (כרבע מסך הבצק) למלבן בעובי של כ 0.5 סנטימטר.
- קורצים עיגולים בקוטר של כ 5 סנטימטר.
- בעזרת כפית שמים מעט מתערובת הפרג על כל עיגול
- יוצרים צורת אוזני המן ומקפידים לסגור את הבצק חזק חזק שלא יפתח במהלך האפיה
- מורחים כל אוזן המן בביצה טרופה (אפשר גם לפזר מעט תערובת של סוכר וקינמון מעל, אבל לא חובה).
- אופים בתנור ב 170 מעלות כ 20 דקות.