מכירים את תוכנית הבוקר של טל ברמן ואביעד קיסוס ב 99 FM ?
אם כן, אז סביר להניח שלא פעם שמעתם על הקציצות המעלפות של אביעד שטל ברמן עף עליהם וכל מי שטעם אותם טען שאלו הקציצות הכי טעימות שאכל אי פעם…
אז לפני כחודש (אולי כבר עברו חודשיים בעצם), אביעד ברב טובו פרסם את המתכון בפייסבוק.. ואחרי שלל התשבוחות ששמעתי עליהם, הייתי חייבת לנסות..
התוצאה… באמת הקציצות בשר (!) הכי טעימות שאכלתי אי פעם… (לקציצות עוף יש לי מתכון מנצח של אמא שלי, שאפרסם בהזדמנות..).
קציצות בשר ברוטב עגבניות
במקור, הקציצות אמורות להיות חצי בשר טלה וחצי בקר. ניסיתי גם וגם, ושתי הגרסאות מצוינות. מכיוון שקצת יותר קשה להשיג בשר טלה טרי בסופר השכונתי, אז אני מכינה לרב רק מבשר בקר.
לגבי קילוף העגבניות, ישנם מספר שיטות:
- לקלף עם קולפן עגבניות - כמו קולפן ירקות, רק מיוחד לעגבניות.. כן, זה משהו חדש יחסית.. או לפחות אני שמעתי על זה רק לאחרונה, אז טרם המכשיר נמצא אצלי.. אבל זהו בהחלט הגאדג'ט הבא שלי למטבח.
- לחרוץ איקס בגב העגבניות, לשפוך עליהם מים רותחים ומיד להעביר למי קרח.. ואז הן מתקלפות בקלות.
- באחת הסדנאות בישול שהייתי בהם, הומלץ לאפות את העגבניות כ 10 דק' בתנור על חום גבוה, כשהן חצויות (אני כבר על הדרך מורידה את החלק הירוק לפני האפיה) וכך לא רק שהן מתקלפות ממש בקלות אלא גם מאבדות מהחמיצות שלהן וזוכות למתיקות טבעית ללא צורך בהוספת סוכר בבישול. מאז, כשהצורך בעגבניה קלופה הוא לטיגון /בישול נוסף, אני תמיד משתמשת בשיטה זו. את כל מלאכת הקילוף והחיתוך אני עושה בתוך התבנית, על מנת לשמור על המיץ עגבניות שנוטף בזמן הקילוף והחיתוך.
מרכיבים:
- לרוטב העגבניות
- בצל - 1 גדול קצוץ
- גזר - 1 גדול קצוץ
- שום - 4 שיני שום קצוץ
- פפריקה מתוקה - 1 כף גדושה
- יין לבן - 1 כוס
- עגבניות - 7-8 עגבניות קלופות וחתוכות לחתיכות בינוניות
- מלח - לפי הטעם
- פלפל שחור - לפי הטעם
- לקציצות
- בקר טחון - 600 גרם
- בצל - 1 קטן מגורד על פומפיה דקה
- תפוח אדמה - 1 קטן מגורד על פומפיה דקה
- פטרוזיליה - קצוצה, חופן
- רוטב סויה - 1 כף
- ביצה - 1
- פירורי לחם - 3 כפות
- מלח - לפי הטעם
- פלפל שחור - לפי הטעם
אופן ההכנה
מתחילים מהרוטב עגבניות:
- במחבת רחבה ועמוקה (אני מכינה בסוטז' בקוטר 28 ס"מ) מחממים מעט שמן זית, ומטגנים בצל עד לשקיפות מלאה.
- מוסיפים את הגזר והשום הקצוץ ומטגנים 2 דקות נוספות תוך כדי ערבוב (חשוב מאד שהשום לא ישרף, אחרת יהיה ריח וטעם ממש לא נעים לתבשיל).
- מוסיפים את הפפריקה ומטגנים עוד כ 2 דקות תוך כדי ערבוב
- מוסיפים את היין הלבן, מערבבים ומבשלים עד שהיין מתאדה כמעט לגמרי (בינתיים חותכים את העגבניות...)
- מוסיפים את העגבניות והתבלינים, מערבבים ומביאים לרתיחה.
- מכסים את המחבת, מנמיכים את האש ומבשלים כ 20-30 דק'. (בינתיים מכינים את הקציצות).
לקציצות:
- מערבבים את כל החומרים יחד בקערה
- יוצרים קציצות עגולות
- מטגנים בשמן חם כ 2 דקות מכל צד (לא לדאוג אם לא מוכן מבפנים, הן יתבשלו עוד ברוטב.. הכוונה רק לסגור אותן. כמו כן, לשים לב לא לשים את כל הקציצות בבת אחת לתוך השמן, כי זה מוריד את הטמפרטורה של השמן, ואנחנו לא רוצים שהקציצות יספגו יותר מדי שמן...) ולהניח אותם בצלחת עם נייר סופג.
- כשכולם מוכנות, להעביר אותן לרוטב העגבניות ולבשל כ 20 דק' נוספות.
מעולה עם כל תוספת אפשרית מקוסקוס ועד פירה כולל אורז ופסטה.