בסופ”ש האחרון אירחנו חברים ל”על האש”… וחשבתי מה להכין לקינוח… כבר כולם מכירים את העוגיות שקדים שהפכו לקינוח הקבוע שלנו ב”על האש”, והחלטתי שהגיע הזמן לגוון קצת.
נזכרתי בעוד קינוח שתמיד בא בטוב אחרי כל האוכל שאוכלים במנגלים… אגסים ביין!
לראשונה הכנתי את הקינוח הזה עוד כשהייתי ילדה מתוך הספר “עוגות וקינוחים” בהוצאת ספרי Könemann שעליו סיפרתי לכם כאן. לא באמת זכרתי את אופן ההכנה ואפילו לא את הטעם.. זכור לי רק שהיה טעים.
ולפני תקופה כשהתארחנו אצל אחות של אהוב שלי, היא הגישה לנו אגסים ביין שהיו פשוט מושלמים! כשהיא סיפרה גם על הקלות של ההכנה שלהם, אמרתי שאני חייבת להכין שוב!
זה אמנם דורש הכנה מראש, והבישול קצת ארוך.. אבל העבודה עצמה היא ממש לא יותר מ 5 דקות. וגם אין יותר מדי כלים לשטוף אח”כ – סיר אחד וקולפן!
וגם מכיוון שכל המתכון מכיל רק אגסים, יין וקצת תבלינים, הקינוח מתאים לכל סוגי הרגישויות – ללא לקטוז, ללא גלוטן, ללא סוכר (אומנם יש יין מתוק, אבל ללא ממתיקים נוספים). אז המתכון גם פרווה וגם מתאים לפסח.. בקיצור, מושלם!
אגסים ביין
כמות האגסים תלויה בכמות הסועדים - ורצוי להוסיף עוד איזה אגס אחד או שניים אם מישהו ירצה עוד (וירצו...).
את הגלעינים של האגס אני מוציאה בעזרת כף פריזאית (יש גם כף מיוחד להוצאת ליבות של תפוחים ואגסים, אבל היא עוד לא הגיעה למזווה שלי). במידה ואין לכם לא זה ולא זה, אפשר גם לחצות את האגס ולהוציא את הליבה עם סכין רגילה.
כמות היין צריכה לכסות את האגסים בסיר - כך שתשמשו בסיר צר יחסית אבל רחב מספיק כדי להכיל את כל האגסים בשכבה אחת (יוצא הכי יעיל).
מבחינת היין עצמו אני משתמש בזה שיש ממנו מבצע... אין צורך להשקיע ביינות מיוחדים... אחד מתוק, אחד יבש - מה שתמצאו בסופר בפינת המבצעים.
ומבחינת כל התבלינים, זה לא חובה בכלל.. אבל מוסיף טעם וארומה לכן מומלץ ביותר.
מרכיבים:
- אגסים - 6 אגסים בשלים, מקולפים וללא הגלעינים.
- יין אדום יבש - כחצי בקבוק
- יין אדום מתוק - כחצי בקבוק
- תבלינים (לא חובה)
- מקל קינמון - 1
- מקל וניל - חצי מקל חצוי
- מסמרי ציפורן - 2
- אגוז מוסקט - קורט
- פלפל אנגלי - 2 כדורים
אופן ההכנה
שמים את כל המצרכים בסיר אחד (ומוודאים שהיין מכסה את האגסים, במידה ולא, מוסיפים עוד יין בכמות שווה של יבש ומתוק).
מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כשעה וחצי (ללא מכסה) עד שהאגסים רכים, אדומים והרוטב הצטמצם מעט.
בתאבון!