נכון, יש עוד כמעט חודש עד חנוכה… אבל הסופגניות האלו התחילו לצוץ כבר בכל פינה… ועושות לי ממש חשק לתת ביס באחת מהן….
הפעם הראשונה שניסיתי להכין סופגניות לבד בבית, הייתה אסון. אבל ממש אסון. זרקתי הכל.
עוד באותו הערב הזמנתי חברים להדלקת נרות אצלי בבית, והחלטתי שהפעם אני אכין את הסופגניות לבד.
חיפשתי מתכון ברשת, מצאתי משהו שהיה נראה לי אמין והגיוני… וזה יצא פשוט גרוע. הן לא תפחו, הן נשרפו, הן יצאו מגעילות. זרקתי הכל והחלטתי שאני בחיים יותר לא מכינה סופגניות לבד. פשוט לא שווה את המאמץ והחומרים. למזלי באותה העת בדיוק פתחו סניף של רולדין 5 דקות מהבית שלי, אז האורחים שלי זכו לאכול סופגניות טריות וטעימות מבית רולדין.
אני לא באמת הולכת לשלוח אתכם לקנות סופגניות ברולדין… אז למה אני מספרת לכם את כל זה? כי לאחר כמה שנים הגעתי למסקנה שהסוד הוא במתכון!
ואני מצאתי מתכון מושלם! באמת מושלם! אם מכינים לפי ההוראות, יצאו לכם סופגניות רכות רכות, תפוחות וטעימות שאין כמותם! אפילו טעימות יותר מאלו של רולדין… מבטיחה!!
ואפילו תוכלו למלא אותם במה שבא לכם!
אז בקיצור (או לא כ”כ) לפני כשנה קניתי את הספר של אורן בקר (שכבר סיפרתי לכם עליו כאן), וכשדפדפתי בו, ראיתי שיש שם מתכון לסופגניות שנראות מושלמות.. מאחר ואני ממש סומכת עליו ויודעת שכל מתכון שלו יוצא בדיוק כמו בתמונה, אז החלטתי שהגיע הזמן להיפטר מהמחסום של הכנת סופגניות ולנסות שוב. ממש ימים ספורים לפני החג, נתקלתי גם במתכון לסופגניות של אריאלה, וההבדל היחיד היה שהיא השתמשה בשמרים יבשים (ואורן בטריים), מכיוון שאני פחות אוהבת לעבוד עם שמרים טריים, ומכיוון שגם על אריאלה אני סומכת בעיניים עצומות, החלטתי שאני מנסה את המתכון שלה (שגם כולל טיפ לטיגון קל). וכמו שכבר הבנתם, זה יצא מושלם!
המתכון הזה הוא לא מהמתכונים הפשוטים שתמצאו כאן בבלוג, והוא גם דורש לא מעט זמן וכלים מיוחדים (משקל ומד טמפרטורה), אבל מבטיחה לכם שאם תעשו לפי ההוראות, יצאו לכם הסופגניות הכי טעימות שטעמתם אי פעם!
סופגניות
כמו שאתם יודעים, אין לי מיקסר, ואני מכינה את הכל ידנית... בעזרת מיקסר העבודה הרבה יותר פשוטה, אבל חשוב שתדעו שאפשר להכין גם בלי.
מה שכן חשוב במתכון הזה, זה משקל למטבח - על מנת לשקול את כל החומרים לבצק וגם את הבצק עצמו.
ומה שעוד כדאי ומומלץ שיהיה לכם זה מד טמפרטורה - על מנת שטמפרטורת השמן תהיה מדויקת כדי שהסופגניות לא ישרפו מחד ויהיו מוכנות מאידך. (לי יש כזה, והוא מעולה, אבל בטוחה שיש עוד סוגים שגם הם טובים).
מבחינת המילוי, תהיו יצירתיים ותמלאו במה שבא לכם - ריבת חלב, גנאש שוקולד (שוקולד מומס בשמנת מתוקה), קרם וניל, ומה שעולה לכם לראש.. כמו שכבר ציינתי, אני הכי אוהבת ריבת תות קלאסית ופשוטה. לצורך כך, אני ממליצה לכם לטחון אותה בעזרת בלנדר מוט, על מנת שחתיכות התות לא יתקעו לכם בתוך צנתר של השקית זילוף.
מבחינת הכלי לטיגון, רצוי להשתמש בכלי רחב ככל האפשר על מנת לטגן כמה שיותר סופגניות במקביל, ושיהיה עמוק אבל לא עמוק מדי כדי לא לבזבז יותר מדי שמן. אני השתמשתי בסוטאז' בקוטר 28 ס"מ.
מרכיבים:
- קמח רגיל - 800 גרם
- שמרים יבשים - 30 גרם
- סוכר - 100 גרם
- וניל - 1 כפית תמצית וניל אמיתית
- חלמונים - 4
- ביצים - 2
- חלב - 400 מ
- חמאה - 70 גרם חמאה רכה מאד אבל לא מומסת
- שמן קנולה - כ 1 ליטר
- למילוי
- ריבת תות -
- ריבת חלב -
- אבקת סוכר - לפיזור
אופן ההכנה
- בקערה גדולה מנפים את הקמח
- עושים גומה קטנה במרכז ושמים בה שמרים, סוכר, וניל, חלמונים וביצים.
- בהדרגה מתחילים להוסיף את החלב הפושר (שימו לב, לא רותח...) וללוש את הבצק.
- לשים את הבצק עד שהוא נראה אחיד ומוסיפים את החמאה הרכה.
- לשים כ 15 דקות נוספות (גם אם הבצק כבר נראה אחיד ויפה לפני, לא להפסיק ללוש לפני.
- מכסים את הבצק במגבת לחה ונותנים לו לנוח ולתפוח כשעה עד שהבצק מכפיל את נפחו.
- בינתיים גוזרים ריבועים מנייר אפיה ומניחים אותם בתבנית אפיה גדולה אחד ליד השני (לא חייבים בתבנית אפיה, אבל זה יהיה נוח להמשך) ומשמנים בעזרת מברשת וקצת שמן קנולה.
- כשהבצק סיים לתפוח, קורצים ממנו עיגולים של כ 50 גרם כל אחד (כן, מודדים במשקל.. אבל אם אין, אז זה בערך בגודל בוקס)
- מכדררים לכדור יפה ומניחים כל כדור על ריבוע נייר אפיה.
- משמנים את כל הריבועים, מכסים את התבנית בניילון נצמד ומניחים להתפחה של כ 45 דקות עד שהכדורים מכפילים את נפחם.
- מחממים בסיר רחב (או מחבת עמוקה) 1 ליטר שמן ל150 מעלות צלזיוס. חשוב מאד לשמור על הטמפרטורה הזאת ע"י ויסוט עוצמת הגז.
- לוקחים כל ריבוע נייר אפיה עם הסופגניה שעליו ומכניסים את שניהם לשמן כשממשיכים לאחוז בקצוות של הריבוע, סופרים עד 3, הופכים את הסופגניה ומורידים את הנייר אפיה
- שימו לב שכשמכניסים את כל הסופגניות בבת אחת לשמן, הטמפרטורה יורדת, לכן יש להכניס אותן בהדרגה, ואם רואים שהטמפרטורה ירדה קצת, אז לחכות מעט עם הסופגניה הבאה... אם לעומת זאת הטמפרטורה עלתה קצת, אז תורידו לכמה שניות מהאש. חשוב לשמור שהטמפרטורה תישאר על 150 מעלות.
- מטגנים את הסופגניה כ 2.5 דקות והופכים אותה (אני הפכתי בעזרת טרווד וכף)
- מטגנים כ 2.5 דקות מהצד השני ומוציאים לתוך מסננת ורק אח"כ מעבירים לנייר סופג.
- מזליפים את הריבה האהובה ומפזרים אבקת סוכר.
ואיך אריאלה כתבה -
"אחרי כל זה אורזים מזוודות ועוברים לגור בחדר הכושר , עד לשנה הבאה ...."
בתאבון!