אם אתם מזמינים חברים לארוחה חלבית, זאת מנה חובה! מבטיחה לכם שיקצור המון מחמאות…. ולא יישאר לכם אפילו פירור לאח”כ…
אז גם אתמול, כשקבענו ארוחת בוקר ספונטנית עם חברים אצלינו בגינה, וראיתי שיש לי את כל המרכיבים, ישר ידעתי שזה מה שאני הולכת להכין…
האמת שמעבר לקיש, זה היה רעיון פשוט מעולה.. המזג האויר הסתווי עם השמש המלטפת, הג’חנון של אמא של רועי, העוגה הטבעונית (והטעימה במיוחד!) של תמר ובילוי הזמן עם החברים, הפכו את השבת הזאת לכייפית במיוחד!
כמובן שהקיש מעולה לא רק כאירוח אלא גם כסתם ארוחת בוקר/ ערב שגרתית…
כבר סיפרתי לכם לא פעם על הסדנאות הנפלאות של אורן בקר.. אז באחת מהן, הוא נתן מתכון מנצח לקיש!
הרעיון של קיש ומה שמבדיל בינו לבין פשטידה הוא הבצק הפריך שעל בסיסו נאפה הקיש… מוסיפים לו רויאל – תערובת של שמנת וביצים, ירקות לפי הטעם, עוד קצת גבינה מגוררת מלמעלה וקיבלתם קיש! מה שמבדיל בין סתם קיש לקיש טעים במיוחד הוא המתכון לבצק הפריך שיהיה באמת פריך וטעים, המתכון של הרויאל וגבינת הקשקבל שתפזרו מעל… הירקות שתשימו, זה כבר עניין של טעם.. והאמת שכל מה שניסינו עד היום היה ממש טעים! למרות שיש לנו העדפה לירק אחד מסוים… כרובית! אני לא יודעת איך, למה וכמה, אבל קיש הכרובית פשוט מושלם! והוא תמיד נטרף ראשון וכולם הכי אוהבים אותו… לכן בד”כ, אני מכינה חצי מהכמות עם כרובית, והחצי השני עם שאר הירקות – מה שיש בבית.
קיש כרובית
טוב, אז כפי שכבר אמרתי (או יותר נכון כתבתי), הירקות שתשימו בקיש הם כיד דמיונכם, רק שימו לב, שיש ירקות שדורשים הכנה מוקדמת, ויש כאלה שאפשר לשים אותם ממש כמו שהם - שזה בעיקר כל הירקות הקפואים למיניהם. אם משתמשים בירקות הקפואים (אני ניסיתי רק כרובית וברוקולי), אז פשוט שוטפים אותם תחת זרם מים חמים, חותכים לחתיכות קטנות ושמים על הבצק... אם משתמשים בירקות טריים, רצוי לצלות אותם קצת לפני - כ20 דקות בתנור בחום גבוה עם טיפה שמן זית, מלח גס ועשבי תבלין יבשים (לא חובה עשבי תבלין, אבל מוסיף טעם וריח).
הירקות שאני ממש אוהבת הם: כרובית (כמובן), שילוב של ברוקולי ועגבניות צלויות, בטטה, כרישה (רצוי לטגן מעט בחמאה לפני) ופלפלים קלויים.
הירקות שטרם ניסיתי ואני בטוחה שיצא טעים: פטריות מטוגנות מעט עם בצל (אני אישית לא מתה על פטריות, אבל רב האנשים דווקא כן..), חציל, קישואים קלויים וזה מה שעולה לי עכשיו לראש.
שימו לב, שיש לכם אפשרות להחליט על מידת השומן שאתם רוצים שתהיה בקיש - אפשר להשתמש בשמנת מתוקה מכל אחוזי השומן הקיימים בשוק החל מ 10% ועד 38%. אני בד"כ משתמש בשמנת לבישול 15% שומן, והאמת לא הרגשתי בהבדלים כשהשתמשתי ביותר מזה.... ומכיוון שיש לי ניסיון רע בשמנת של 10% במתכונים אחרים, אז לא ניסיתי 10%... אבל אם תנסו, אשמח אם תעדכנו....
את הבצק ניתן להכין הרבה זמן מראש - הוא מחזיק כ 3 ימים במקרר ועד חודשיים (!) במקפיא... כך שגם אם נשאר לכם בצק, תשימו אותו במקפיא עד לפעם הבאה.
לגבי הגודל של הקיש, זאת לגמרי הבחירה שלכם - אם יש לכם זמן וכח אז תכינו אותם כמה שיותר קטנים - ככה יש להם נטיה להיות יותר טעימים והם כמו חטיפים נעלמים עוד מלפני שהספקנו לצלם.. וככל שהם יותר גדולים, ככה זה חוסך לכם זמן והתעסקות...
מרכיבים:
- בצק פריך
- חמאה - רכה ממש, אבל לא נוזלית - 200 גרם
- מים - 5 כפות בטמפרטורת החדר
- קמח לבן - 320 גרם (כ2 ושליש כוסות)
- לימון - מספר טיפות מיץ לימון
- מלח - 1 כפית שטוחה
- פלפל שחור - לפי הטעם
- פפריקה מתוקה - 1 כפית
- עשבי תבלין יבשים - 1 כף (טימין, אורגנו, בזיליקום) - לא חובה
- רויאל
- שמנת מתוקה - 1 מיכל - 250 גרם (15%-38% שומן, לפי הטעם או מה שיש בבית)
- שמנת חמוצה - 1 גביע - 200 גרם
- מלח - 1 כפית
- פלפל שחור - לפי הטעם
- אגוז מוסקט - קורט
- פפריקה מתוקה - כפית
- ביצים - 5 ביצים
- ירקות לקיש
- כרובית - פרחים מ1 ראש גדול אפויים מעט מראש או 1 שקית כרובית קפואה (קג)
- ירקות אחרים לפי הטעם - כ1 קג
- לציפוי
- גבינת קשקבל - כ1-2 כוסות גבינה מגוררת
אופן ההכנה
להכנת הבצק
- מערבבים היטב את כל החומרים עד שנוצר בצק (בעזרת הידיים זה ממש כיף, וחוסך כלים.. 😉 ) ולא לשים אותו יותר מדי, רק עד שמתגבש הבצק.
- עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומכניסים למקרר עד לשימוש
להכנת הרויאל
- מערבבים את השמנת המתוקה, החמוצה והתבלינים (מלח, פלפל, אגוז מוסקט ופפריקה)
- טועמים ומתקנים טיבול במידת הצורך
- מוסיפים את הביצים ומערבבים היטב בעזרת מטרפה
להרכבת הקיש
- מרדדים את הבצק בין שתי ניירות אפיה (כמו הבצק של אלפחורס) לעלה דק דק
- בעזרת סכין חותכים עיגול מעט יותר גדול מהתבנית, ומהדקים אותו היטב לתבנית (אם נקרע או הגודל לא מספיק, אז פשוט מדביקים חתיכה נוספת כמו פלסטלינה, הבצק מאד נח לעבודה).
- ממלאים את התבנית בכרובית (או בכל ירק אחר)
- בעזרת כף ממלאים את התבנית עם הרויאל
- מפזרים מעל קשקבל ומכניסים לתנור שחומם מראש ל 170 מעלות
- אופים כ25 דקות עד שהגבינה מבעבעת ומשחימה (ונראית כמו על פיצה).
בתאבון!